снимка: seisdeagosto, УикипедияНа фона на колебанието на много румънци да се

...
снимка: seisdeagosto, УикипедияНа фона на колебанието на много румънци да се
Коментари Харесай

Вотът на недоверие в Румъния не мина. Премиерът Флорин Читу оцеля

снимка: seisdeagosto, Уикипедия

На фона на съмнението на доста румънци да се имунизират, критиците настояват, че държавното управление не е съумяло да насърчи хората в тази посока.

Румънският министър-председател Флорин Читу оцеля във вота на доверие през днешния ден, иницииран от опозицията, която упрекна проевропейското държавно управление в " потапяне на страната в пропаст ".

Общо 201 депутати поддържаха вота, надалеч от 234, нужни за събаряне на администрацията, предава Българска национална телевизия.

Социалдемократите, подкрепени от националистическата партия AUR, упрекнаха държавното управление в обедняването на румънците посредством " заледяване на заплати и пенсии " и хабене на пари, заети на международните пазари.

Бившият банкер Читу отхвърли обвиняванията, като съобщи, че обединението му от либерали и реформистката партия USR-Plus, определена през декември, има намерение да модернизира страната.

" Отделихме рекордна сума за обществени вложения ", сподели той пред Народното събрание, като дефинира сумата в размер на 5,5 % от Брутният вътрешен продукт.

По-голямата част от тези средства бяха предопределени за създаване на автомагистрали и лечебни заведения, до момента в който разрушената инфраструктура на страната възпираше вложенията през последните години. В същото време държавното управление се ангажира да почисти финансите на една от най-бедните страни в Европейски Съюз, която беше предизвестена от Брюксел за несъразмерния си обществен недостиг.

Икономиката, наранена мощно от пандемията, се сви с 3,9% през 2020 година, което е най-лошото годишно стесняване от 2009 година насам. Но с облекчаването на рестриктивните мерки поради ковид, Европейската комисия и Международният валутен фонд преразгледаха прогнозите си за напредък до сред 5,1% и 6% за 2021 година

Анализаторите обаче предизвестяват за рисковете за стопанската система при положение на нова вълна от COVID-19, която може да удари след няколко месеца, когато акцията за имунизиране спре.

Досега единствено 4,5 милиона румънци са ваксинирани от 19 милиона население.

Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР